failed to copy /mnt/clvr-extra-disk/www/esoteria.cz/public_html/wp-content/plugins/divicommerce//single-product.php to /mnt/clvr-extra-disk/www/esoteria.cz/public_html/wp-content/themes/esoteria-child/single-product.php...

Sny – náš vnitřní kompas

Zář 8, 2018 | Články

Každý se v životě občas cítíme bezradně a nevíme, kudy dál. Každý den musíme dělat spoustu rozhodnutí a čelíme různým výzvám a problémům. Někdy si říkáme, že ale vůbec nerozumíme, proč žijeme takový život, jaký žijeme a proč se zrovna nám děje to, co se nám děje. Představte si, jaké by to bylo, kdybyste měli k dispozici moudrost, šitou přímo vám na míru, která by byla schopná vás provést všemi těžkosti, nabídnout útěchu a díky níž byste sami sobě a svému životu daleko lépe rozuměli?

 

Zdroj takové moudrosti je v nás, každou noc s námi vchází do kontaktu, snaží se nám předávat zprávy v podobě snů, které se nám zdají – my jsme ale většinou zapomněli jejich symbolický jazyk a tak jim nerozumíme. Obracíme se pro pomoc ke snářům a různým vykladačkám, což někdy funguje a jindy ne, každopádně jsme závislí na vnější pomoci; sami sobě sen vyložit neumíme.

Názory na to, co sny jsou a jaký je jejich význam, se liší. Na základě své dvacetileté zkušenosti zastávám názor, že sny jsou jazykem naší duše, která nám jejich prostřednictvím ukazuje, jak vypadá náš vnitřní svět, jací jsme doopravdy. Ve snu potkáváme různé své části „maskované“ jako postavy, věci a děje z bdělého nebo fantazijního života. Snové postavy vstupují do různých interakcí, jsou na sebe zlé nebo se podporují, vycházejí spolu dobře a nebo vůbec – a když umíme rozluštit, jaké naše části reprezentují, získáme tak cenný vhled do dynamiky našeho vnitřního světa.

 

Procházíme třeba náročným obdobím v partnerském vztahu, rozumem víme, že naše problémy jsou řešitelné, ale v noci se budíme nevysvětlitelnou úzkostí. A zdá se nám například, že si obouváme červené holínky a běžíme temným lesem, cítíme strach a úzkost. Snové symboly přeložíme pomocí otázek a asociací a zjistíme, že červené holínky reprezentují naše dětské postoje (nosili jsme je totiž, když jsme byli malí a cítili jsme se ztracení a bezmocní ve velkém světě) a les je symbol toho přírodního v nás a kolem nás, přírody jako něčeho, co nás přesahuje a nelze zcela kontrolovat. (Zde vidíte ošemetnost snářů – červené holínky, stejně jako les, znamenají pro různé lidi různé věci.)

 

Sen tedy poukazuje na naši tendenci doslova si „obouvat“ své dětské postoje bezmoci a ztracenosti a skrze ně vnímat životní dění jako nekontrolovatelné a ohrožující. Uleví se nám, protože nevysvětlitelná úzkost je najednou velmi pochopitelná; získáme příležitost více aktivovat svého vnitřního dospělého, utěšit vystrašené dítě v nás a najít způsoby, jak na životní situaci reagovat konstruktivně.

Pokud vás takováto možnost práce se sny – která kreativně propojuje intuici a rozumu, vhled a analýzu – zaujala a chtěli byste to také zkusit, doporučuji vám učebnici snového jazyka Cestou domů – sny jako průvodce na cestě k sebepoznání a celistvosti, kterou můžete zakoupit zde:

https://www.hithit.com/cs/project/5282/kniha-a-zapisnik-sny-jako-pruvodce-na-ceste-k-sebepoznani

 

Autorkou článku, knihy Cestou domů – sny jako průvodce na cestě k sebepoznání a celistvosti, a v neposlední řadě Cyklického snového zápisníku, je  Olga Plíčková

Olga je lektorka, koučka a průvodkyně po vnitřním světě. Absolvovala jednooborovou psychologii na University of New York v Praze a již dvacet let pomáhá lidem lépe rozumět sobě i druhým.

www.olgaplickova.cz

Autorkou ilustrací je Eva Ova a jsou součástí Cyklického snového zápisníku.

Knížky Cestou domů – sny jako průvodce na cestě k sebepoznání a celistvosti a Cyklický snový zápisník u nás na Esoterii zatím nenajdete – jsou totiž právě na cestě do tiskárny.

Jestli tam opravdu dorazí záleží i na vás – pokud se vám projekt líbí, můžete ho podpořit v kampani na Hithitu.

Knížku získáte za zvýhodněnou cenu – a pokud by kampaň náhodou nevyšla a cílová částka se nenasbírala, peníze dostanete zpět.

Pomůžete tomuhle snu na svět?

Čakrové náramky a přívěšky

Andělské sošky a přívěšky

Klasická a SRT kyvadla

Hmatky pro meditaci a terapii

Tarotové a vykládací karty

Andělské zvonky nejen pro nastávající maminky