failed to copy /mnt/clvr-extra-disk/www/esoteria.cz/public_html/wp-content/plugins/divicommerce//single-product.php to /mnt/clvr-extra-disk/www/esoteria.cz/public_html/wp-content/themes/esoteria-child/single-product.php...

Přiznám se, že nejsem velká fanynka pohádek. Netěším se na vánoční sledování pohádek (popravdě, už víc než 10 let nemám televizi) a občasné pouštění večerníčků a podobných věcí našim dětem beru spíš jako nutné zlo. S jednou výjimkou.

04D5AAF90000044D-2966958-image-a-4_1425375252836Když se u nás poprvé objevilo prase Peppa, brala jsem ho prostě jako další obyčejnou pohádku pro děti. Než jsem se jednou mimoděk zaposlouchala do děje a způsobu, jak spolu zvířátka v téhle pohádce jednají.

V téhle pohádce žijí všichni dokonale pozitivním životem. Neexistuje v ní dobro, zlo a boj mezi nimi, tak obvyklá pohádková ingredience. Nenechte se zmást – i v téhle pohádce se zvířátkům stávají nepříjemné situace. Rozbité auto, klíče spadlé do kanálu, pád ze stromu… V podstatě jako v životě každého z nás.

V pozitivním světě prasátka Peppy má ale každá z nich pozitivní konec – rozbité auto pomůže odtáhnout a opravit děda Pes, klíče z kanálu, na jejichž vytažení nestačí rybářský prut paní Králíkové vykope s nadšením a úsměvem pan Býk (fakt, že tím zlikviduje krásnou vyhlídku v horách nikomu nevadí – prostě je teď z turistického místa jeskyně…), a tatínek Prase, který svým pádem z větve všechny nahodí bahnem alespoň zapřičiní, že si všichni mohou zaskákat v kaluži bez obav, že se umažou.

04BBD589000005DC-2966958-image-a-1_1425374580522

 

Prostě – zda je daná situace pozitivní či negativní, záleží jen na úhlu pohledu.

 

V mém nejoblíbenějším dílu jde tatínek Prase vrátit do knihovny zapomenutou knížku. V knihovně se rozhoukají všechna výstražná světla, neb zapomenutá knížka byla vypůjčená 10 let….

Čekali byste pokutu jako Brno nebo tak něco? Já ano. Namísto toho paní Králíková vytřeští oči, pak se usměje – a řekne že už je vše v pořádku a tatínek Prase si může půjčit další knížku.

Autoři pohádky v ní vytvořili svět, ve kterém by asi většina z nás asi ráda žila. Možná že zasadí tohle semínko do dětí, které se na ni dnes dívají…

Ale proto, aby se svět stal lepším místem, nemusíme čekat, až doroste další generace. Líbí-li se nám způsob, jakým spolu jednají zvířátka, můžeme ho vzít za svůj – a začít změnu, kterou bychom rádi viděli ve světě kolem sebe. Pravda je, že když to uděláme (a budeme věřit, že to zabere), přinejmenším svět kolem nás se začne opravdu proměňovat…